Artikelen

  • Alle artikelen
  • Nieuws
  • Opinies
  • Achtergronden
  • Interviews
  • Columns
  • Analyses
  • Onderzoeken
  • Onderwijstips
MBO
9 mei 2025
Duidelijkheid over loonruimte maakt cao-onderhandelingen mbo meer concreet
Afgelopen februari zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao mbo gestart. AOb-bestuurder Henrik de Moel geeft een update over de onderhandelingen tot nu toe. "Het is zijn intensieve onderhandelingen." 
Lees verder
Lees verder
MBO
HBO
WO&O
8 mei 2025
Onderwijs tegen kabinetsplan cyberveiligheid
Onderwijsinstellingen in het mbo, hbo en wo zien niets in het plan van het kabinet om ook hen te onderwerpen aan de nieuwe cyberbeveiligingswet. Het leidt volgens hen juist tot minder veiligheid en het is nog duur ook.
Lees verder
Lees verder
PO
VO
6 mei 2025
Problemen rond passend onderwijs stapelen zich op
Overvraagde leraren die tegen hun grenzen aan lopen, scholen voor gespecialiseerd onderwijs die blijven groeien, leerlingen die lang op wachtlijsten staan en een toename van het aantal thuiszitters. De problemen rond passend onderwijs stapelen zich op. “Heel zorgwekkend, maar helaas geen verrassing”, vat AOb-voorzitter Thijs Roovers het kernachtig samen.
Lees verder
Lees verder
VO
29 april 2025
Onderwijsondersteuners grijpen kansen
In het voortgezet onderwijs werken zo’n 31 duizend onderwijsondersteuners. Van roostermakers tot beleidsmedewerkers. Van conciërge tot stafmedewerker. Van hen heeft 31 procent de ambitie verder te groeien in hun eigen baan, blijkt uit onderzoek van kennisplatform Voion. Ruim de helft overweegt een overstap naar een andere functie. Hoe dan? Ervaringsdeskundigen vertellen.
Lees verder
Lees verder
PO
HBO
25 april 2025
Gesplitste pabo? Ook van studiekiezers hoeft het niet
Het kabinet wil twee ‘smalle’ pabo-opleidingen in het leven roepen: één gericht op de jongste kinderen en één gericht op leerlingen tot en met groep 8. Maar studiekiezers blijken weinig geïnteresseerd in twee varianten.
Lees verder
Lees verder
HBO
WO&O
24 april 2025
Een jaar lang actievoeren - en we gaan door!
Achttien acties in twaalf steden met ruim 50.000 demonstranten. De boodschap aan onderwijsminister Eppo Bruins: ‘Doe het niet’, heeft deels succes gehad. Maar nieuwe, bredere bezuinigingen op onderwijs slaan in als een bom. Reserveer 10 juni in je agenda!
Lees verder
Lees verder
Alle
24 april 2025
AOb en partners zeggen overleg over herstelplan op
De AOb stapt met acht partners uit het overleg over een herstelplan voor het onderwijs. Aanleiding daarvoor zijn de nieuwe bezuinigingen van het kabinet. 'Helaas moeten wij vaststellen dat er van gemeenschappelijkheid geen sprake meer kan zijn nu de coalitie keuzes maakt die het onderwijs onderuithalen.
Lees verder
Lees verder
HBO
WO&O
23 april 2025
Christelijke partijen keren zich tegen extra onderwijsbezuinigingen
CDA, ChristenUnie en SGP zijn verbolgen over de nieuwe onderwijsbezuinigingen in de Voorjaarsnota. “Dit gaan we niet nog een keer op zo’n manier doen”, zei Tweede Kamerlid Harmen Krul van oppositiepartij CDA vandaag tijdens een commissiedebat met onderwijsminister Eppo Bruins.
Lees verder
Lees verder
PO
23 april 2025
Ode aan het onderwijs, op roadtrip langs eigenwijze scholen
Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds nam schrijver Abdelkader Benali mee op sleeptouw langs eigenwijze basisscholen. En nu is er het boek Dromenmakers en een oproep om te luisteren naar wat docenten en hun leerlingen nodig hebben.
Lees verder
Lees verder
VO
MBO
22 april 2025
Mbo miskent hoogbegaafden
Hoogbegaafde studenten op het mbo? Ze zijn er en hebben het hard nodig dat meer docenten hen opmerken. “Ze hebben fantastische ideeën, maar een deel van hen zit op de verkeerde plek.
Lees verder
Lees verder
Alle
18 april 2025
Weer honderden miljoenen minder voor onderwijs: kwetsbare leerlingen de dupe
Uit de Voorjaarsnota blijkt dat er opnieuw fors bezuinigd wordt op onderwijs. Thijs Roovers, voorzitter van de AOb: "We wisten dat er een klap zou volgen, maar niet dat die zo hard zou zijn.
Lees verder
Lees verder
HBO
WO&O
17 april 2025
Universiteiten: Weg met taaltoets, laat internationalisering aan ons over
Wij kunnen de internationalisering zelf wel in goede banen leiden, zeggen de universiteiten. Maar dan moet de politiek wel de dreiging van een ‘taaltoets’ voor bacheloropleidingen wegnemen.
Lees verder
Lees verder
PO
17 april 2025
Visie op inzet onderwijsondersteuners ontbreekt op veel scholen
Veel scholen in het basis en voortgezet onderwijs denken niet goed na over de inzet van onderwijsondersteuners in het primaire proces. Van de middelbare scholen heeft 54 procent hier geen visie voor liggen. In het basisonderwijs gaat het om 42 procent van de scholen, geven schoolleiders aan.
Lees verder
Lees verder
PO
VO
MBO
17 april 2025
Zeker 40.000 leerlingen met long covid
Al drie jaar hebben Milou (9) en Isis (15) long covid, net als duizenden andere leerlingen. Sporten, afspreken met vriendinnen of een hele dag naar school gaat niet. Een interviewtje is eigenlijk al te veel. “Maar ik hoop dat leraren het hierdoor beter gaan begrijpen.
Lees verder
Lees verder
Alle
16 april 2025
Inspectie: Basisscholen werken taalachterstand weg, burgerschapsonderwijs moet beter
Het is basisscholen gelukt de taalachterstanden bij leerlingen weg te werken die zij hebben opgelopen in de coronapandemie. Wel moet het burgerschapsonderwijs beter. Dit concludeert de Onderwijsinspectie in het rapport de Staat van het Onderwijs 2025. 
Lees verder
Lees verder
MBO
16 april 2025
Instroom op te hoog niveau schaadt mbo-studenten
Instroom op te hoog niveau is de belangrijkste reden voor het vroegtijdig schoolverlaten in het mbo, schrijft AOb-bestuurder Andries Knol. Besturen halen deze studenten graag binnen, omdat ze geld opleveren, maar jongeren zijn de dupe als ze starten op een niveau dat niet bij hen past.
Lees verder
Lees verder
HBO
WO&O
16 april 2025
Slecht onderwijs door bezuinigingen? “Wij kunnen niet altijd ingrijpen”
Als een opleiding wordt wegbezuinigd, mogen studenten die nog afmaken, ook als ze er jaren over doen. Wie checkt of zij goed onderwijs krijgen? 
Lees verder
Lees verder
PO
VO
15 april 2025
Ouders willen kleinere klassen
Ook ouders willen kleinere klassen. Deze wens leeft al lang onder leraren, zeker sinds steeds meer leerlingen zorg of ondersteuning nodig hebben. Wordt de klas groter, dan daalt de ervaren kwaliteit van het onderwijs, blijkt nu uit onderzoek door Ouders & Onderwijs.
Lees verder
Lees verder

Alle voordelen van de AOb

  • Gratis advies en juridische hulp
  • Stem mee over de cao’s en andere afspraken
  • Gratis inspirerende workshops
  • Gratis belastingservice
  • Het Onderwijsblad in de bus

Je bent al lid vanaf € 9,30 netto p.m.

(Je kunt 40% van je vakbondscontributie terugvragen via je werkgever)