Royale meerderheid Tweede Kamer spreekt zich uit voor behoud van de Onderwijskansenregeling
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, inclusief coalitiepartijen NSC en BBB, heeft zich vandaag uitgesproken voor behoud van de onderwijskansenregeling. Het demissionaire kabinet moet deze zomer aan de bak om daar geld voor te vinden.

Beeld: livestream Tweede Kamer
Dinsdagavond werd al duidelijk dat coalitiepartij NSC overstag is en samen met de oppositie de dreigende bezuiniging van 177 miljoen per jaar op de ondersteuning voor kwetsbare leerlingen in het voortgezet onderwijs wil terugdraaien.
Een motie die het demissionaire kabinet daartoe oproept kreeg vandaag bij de stemming over de Voorjaarsnota de steun van GroenLinks-PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SGP, CDA, Denk, Volt, JA21, en coalitiepartijen NSC en BBB. Samen zijn deze partijen goed voor 86 van de 150 zetels in de Tweede Kamer.
Omdat de dekking in de huidige begroting niet gevonden kon worden, moet dat geregeld worden bij de volgende begroting, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Bewindslieden hebben toegezegd hun best ervoor te gaan doen, al duurt de onzekerheid of ze daarin slagen dus wel even voort.
Kwetsbare leerlingen
Op het schrappen van de regeling is veel kritiek, zowel in het onderwijs als de politiek. De AOb voerde samen met andere organisaties actie om de bezuiniging van tafel te krijgen.
“Dat een Kamermeerderheid zich uitspreekt tegen het schrappen van de onderwijskansenregeling én dat zowel minister Bruins en als staatsecretaris Paul hebben toegezegd zich in te spannen om die bezuiniging terug te draaien, is te danken aan de acties van het hele onderwijsveld", zei AOb-voorzitter Thijs Roovers gisteren. "We zijn samen opgetrokken tegen deze pijnlijke bezuiniging op geld waar 455.000 kwetsbare leerlingen gebruik van maken. Het heeft dus zin om te strijden tegen slechte kabinetsplannen."
Het heeft zin om te strijden tegen slechte kabinetsplannen
Voorstellen van de oppositie om de 400 miljoen aan nieuwe en 1,1 miljard aan eerdere onderwijsbezuinigingen per direct van tafel te halen, sneuvelden. Minister Eelco Heinen van Financiën had de amendementen ontraden omdat de financiering niet zou deugen. De Voorjaarsnota - een update van het lopende begrotingsjaar - gaat nu inclusief bezuinigingen door naar de Eerste Kamer. Daar staat ze volgende week op de rol. De partijen die de onderwijsbegroting vandaag in de Tweede Kamer steunden - VVD, NSC, BBB, PVV en JA21 - komen in de senaat zeven zetels tekort voor een meerderheid.
Roovers: "Dit demissionaire kabinet kan er zeker van zijn dat we doorgaan tot álle bezuinigingen op het (hoger) onderwijs van tafel gaan. Want een kabinet dat bezuinigt op onderwijs, zet Nederland in zijn achteruit.”