Nieuw akkoord regelt 5,1 procent salarisverhoging voor mbo-werknemers
Alle mbo-medewerkers krijgen een structurele salarisverhoging van 5,1 procent. De verhoging gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025. Onderwijsbeheerspersoneel krijgt 9 uur per jaar meer voor individuele scholing en professionalisering en heeft voortaan recht op 59 uur per jaar.

Beeld: Algemene Onderwijsbond
Dat staat in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao mbo. Als alle achterbannen van de bonden en de werkgevers via de MBO-raad instemmen, geldt deze nieuwe cao vanaf 1 augustus 2025 tot 1 maart 2026.
Volledige loonruimte benut
“Met de salarisafspraak van 5,1 procent benutten we de volledige arbeidsvoorwaardenruimte die er vanuit het demissionaire kabinet is geboden voor 2025”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel die voor de bond aan de onderhandelingstafel zat. “Er is nog geen voorschot genomen op de loonruimte van 2026”, aldus De Moel. "Ik ben erg blij dat dit akkoord nog voor de zomervakantie gesloten is."
Ik ben erg blij dat dit akkoord nog voor de zomervakantie gesloten is
De jaarlijkse geheime brief waarin het kabinet aan de werkgevers in het onderwijs laat weten hoeveel de lonen verhoogd mogen worden, liet dit jaar langer op zich wachten. Normaal is die brief er al in mei, nu werd pas eind juni duidelijk hoeveel de lonen omhoog kunnen. De loonsverhoging die de bonden met de werkgevers afspraken, werkt ook door in de pensioenen en bovenwettelijke uitkeringen.
In de nieuwe cao krijgt het onderwijsbeheerspersoneel in het mbo meer uren voor scholing: zij krijgen niet 50, maar voortaan 59 uur per jaar voor individuele scholing en professionalisering, eerder het 'persoonlijk budget' genoemd. “We trekken hiermee het aantal uren gelijk met dat van de lesgevende collega’s." Een ander belangrijk punt is dat voortaan alle werknemers: docenten en ondersteunend en beheerspersoneel elk jaar 500 euro mogen besteden aan scholing of professionalisering. De Moel: "In overleg met je leidinggevende kun je meerjarige afspraken maken, zodat je een groter budget kan inzetten voor scholing of je loopbaan."
Alle werknemers krijgen met de nieuwe cao elk jaar 500 euro om te besteden aan scholing of professionalisering
Onderwijsteams krijgen verder meer de ruimte om te experimenteren met inzetbaarheid, verlof en professionalisering. De experimenten moeten er uiteindelijk voor zorgen dat werknemers meer regie krijgen en zo de werkdruk kunnen verlagen. “Met de proeftuinen hopen we om alternatieve werkwijzen te kunnen testen en praktijkervaringen op te halen”, zegt De Moel. “Het is een belangrijke opstap naar een nieuwe systematiek en we kunnen er dan later cao-bepalingen van maken. Voor ons is de eigen regie erg belangrijk.” Uiterlijk 1 januari 2026 moet duidelijk zijn aan welke kaders de proeftuinen moeten voldoen.
Individueel keuzebudget
Een andere afspraak die werknemers meer regie geeft, is het instellen van ‘individueel keuzebudget’. Vanaf volgend jaar mogen mbo-werknemers één keer per jaar aangeven of ze hun vakantietoeslag en eindejaarsuitkering in één keer willen ontvangen of per maand. De Moel: “We hebben afgesproken dat we in de toekomst willen kijken of we dit budget kunnen uitbreiden met andere bestedingsdoelen.”
Werknemers hoeven buiten werktijd niet bereikbaar te zijn
In het onderhandelaarsakkoord zijn ook afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van medewerkers, in navolging van de andere onderwijssectoren. Werknemers hoeven buiten werktijd niet bereikbaar te zijn, tenzij er in het team of tussen een werknemer en leidinggevende andere specifieke afspraken zijn gemaakt of een crisissituatie hierom vraagt.
Compensatie overige dagen
Over het zwangerschaps- en bevallingsverlof hebben de cao-partijen afspraken gemaakt naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. De AOb spande hierover meerdere rechtszaken aan en nu is in de cao zwart-op-wit vastgelegd dat de ‘overige dagen’ ook door mbo-instellingen gecompenseerd moeten worden als dit samenvalt in het zwangerschaps-of bevallingsverlof. “Eerder werden alleen de vakantiedagen en feestdagen gecompenseerd, maar in het mbo hebben veel werknemers ook ongeveer 30 ‘overige dagen’ waarin er geen les wordt gegeven. Het is goed dat dit nu gecompenseerd wordt in tijd.”
Grote wens
De bonden en de werkgevers spraken verder af om tijdens de looptijd van de cao in gesprek te gaan met mbo-instellingen die óók voortgezet en hoger onderwijs aanbieden om te kijken waar de knelpunten zitten. "Het is een grote wens van de bonden dat hiernaar wordt gekeken", aldus De Moel.
Raadpleging achterban
De bonden en de MBO-raad leggen het onderhandelaarsakkoord nu voor aan hun achterbannen. Zij mogen stemmen over het akkoord. “Ik leg het resultaat positief voor aan de leden”, zegt De Moel.
AOb-bestuurder Henrik de Moel geeft maandag 7 juli 2025 vanaf 19.00 uur uitleg over het akkoord voor een nieuwe cao en zal vragen beantwoorden.Meld je aan voor de bijeenkomst