MBO

Roc Nijmegen wint mbo-prijs ‘Onderwijsteam van het jaar’

Het onderwijsteam ‘Persoonlijk Burgerschap’ van Roc Nijmegen heeft afgelopen maandag de mbo-prijs voor team van het jaar binnengesleept. Ze wonnen vanwege hun vernieuwende vorm van burgerschapsonderwijs. AOb-bestuurder Henrik de Moel reikte de prijs uit, samen met Renate Robert van de beroepsvereniging BVMBO.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Mbo-team van het jaar 2025

Het team Persoonlijk Burgerschap ontvangt de prijs voor 'Onderwijsteam van het Jaar'. Rechts: Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) was aanwezig bij het gala. Beeld: Sabine van Nistelrooij

De prijsuitreiking vond plaats in Theater Orpheus in Apeldoorn. Samen met twee onderwijsteams van Mbo Rijnland maakte het team van Roc Nijmegen kans op de eerste plaats. Het team uit Nijmegen won vanwege het burgerschapsonderwijs dat zij aanbieden door studenten ervaringen te laten opdoen in de echte wereld in plaats van met een dik boek in een klaslokaal te zitten.

Bubbels 

Op de site van de mbo-instelling legt docent Annemarie van der Riet uit hoe ze dat doen. ‘Andersdenken ontmoeten op betekenisvolle locaties’, daar draait het om volgens haar. Hiervoor werkt het roc samen met maatschappelijke en culturele partners uit de regio. Thema’s als migratie, gender, verslaving, armoede en duurzaamheid behandelen ze tijdens de lessen. Studenten ontmoeten dan bijvoorbeeld klimaatactivisten en boeren, of ze wandelen door de stad met iemand die zelf dakloos is geweest. ‘Vaak hebben we een oordeel over een ander, maar kennen we die ander eigenlijk niet’, licht Van Riet als kartrekker van het team toe op de website. ‘We breken bubbels’, zegt ze. Studenten komen door die ervaringen in aanraking met andere verhalen en wereldbeelden die zij in de klas later onderzoeken en bedenken hoe zij zelf hiermee willen omgaan.

Het onderwijsteam van Roc Nijmegen staat samen op een podium met de onderwijsminister Eppo Bruins tijdens de uitreiking van de 'Onderwijsteam van het Jaar 2025'-prijs - foto hoort bij het nieuwsbericht op AOb.nl over het onderwijsteam van het jaar in het mbo.

Onderwijsteam van Roc Nijmegen neemt de prijs voor 'team van het jaar' in ontvangst. Rechts: Onderwijsminister Eppo Bruins, Renate Robert (BVMBO) en AOb-bestuurder Henrik de Moel.

Verplicht

Het burgerschapsonderwijs is belangrijk en gaat een steeds grotere rol spelen in het mbo. Vanaf studiejaar 2026-2027 is burgerschap een verplicht onderdeel om een mbo-diploma te halen. Studenten hoeven geen burgerschapsexamen af te leggen, maar moeten wel een portfolio inleveren over het onderwerp. Per opleiding kan het verschillen waar een portfolio uit moet bestaan. 

Het team van Roc Nijmegen mag zich nu een jaar lang ‘team van het jaar’ noemen. De prijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt en is een initiatief van de AOb en de BVMBO. Iedereen die te maken heeft met het mbo -docenten, teams, teamleiders, studenten, bedrijven of ouders- kon een team nomineren.