Vakbonden: veel medewerkers TU Delft overwegen vertrek
Een deel van de medewerkers aan de TU Delft overweegt een andere baan te zoeken wegens aanhoudende problemen met sociale veiligheid, blijkt uit een enquête van de vakbonden. Het gaat onder meer om pesten, intimidatie en discriminatie. De bonden willen snelle structurele veranderingen om de situatie op de werkvloer te verbeteren.

Vakbonden roepen de TU Delft op om grensoverschrijdend gedrag en een onveilige werkcultuur aan te pakken. Beeld: Typetank
AOb-rayonbestuurder Ahmed Charifi: "We hadden gehoopt op betere uitkomsten uit het onderzoek, maar het is erger dan we dachten. De universiteit hoort een plek te zijn waar werknemers veilig bezig kunnen zijn met onderzoek en onderwijs. Dat is in Delft nu duidelijk niet het geval en dat is diep droevig."
Zo’n vijfhonderd medewerkers van de TU Delft deden mee aan een enquête van vakbonden FNV, CNV en AOb. Naar eigen zeggen heeft 43 procent in het afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.
We hadden gehoopt op betere uitkomsten, maar het is erger dan we dachten. De universiteit hoort een plek te zijn waar werknemers veilig bezig kunnen zijn met onderzoek en onderwijs
De vakbonden wilden dit peilen vanwege hardnekkige problemen met de sociale veiligheid aan de technische universiteit, die vorig jaar tot een scherp oordeel van de Onderwijsinspectie leidden. 'De zorg voor medewerkers wordt verwaarloosd', meenden de inspecteurs. Er zou sprake zijn van wanbeheer.
Schade
Grensoverschrijdend gedrag (vooral pesten, intimidatie en discriminatie, maar soms ook seksuele intimidatie of zelfs geweld) leidt volgens de respondenten tot stress en slechter functioneren. Sommigen noemen psychische schade en ziekmeldingen.
Geen wonder dat 37 procent vanwege de Delftse ‘omgangsvormen’ misschien ergens anders wil gaan werken. Daar staat tegenover dat 47 procent dit niet overweegt en nog eens 16 procent er neutraal in staat.
Uitkomsten
Het is moeilijk te zeggen hoe representatief de steekproef is: aan de TU Delft werken ongeveer 7.600 mensen en wie weet vulden medewerkers de peiling vaker in als het thema hen bezighield. Maar de uitkomst laat wel zien dat de problemen nog niet verholpen zijn.
Meer dan de helft van de respondenten is ontevreden over het beleid. Een nog grotere groep van 57 procent vindt dat leidinggevenden niet het goede voorbeeld geven.
Vakbonden
"De werkvloer is het vertrouwen in het management van de universiteit totaal kwijt", zegt AOb-rayonbestuurder Charifi. "Leidinggevenden negeren regels, creëren een angstcultuur en manipuleren werknemers tegen elkaar." Vooral het patroon van discriminatie en pesten valt op.
De werkvloer is het vertrouwen in het management van de universiteit totaal kwijt
"We moeten doorpakken, de AOb zit in het lokaal overleg van de universiteit en we zetten deze uitkomsten hoog op de agenda. Dit onderzoek is gedeeld met het college van bestuur en de bonden zullen de data nog verder analyseren. Vooral in het management moet er iets veranderen, daar zijn nog veel slagen te maken", zegt Charifi. De ondernemingsraad heeft het onderwerp ook hoog op de agenda staan. De bonden pakken dat samen op met de ondernemingsraad en ook de studenten roeren zich. "En, niet te vergeten ook de Onderwijsinspectie kijkt mee. Er moet een cultuur en mentaliteitsverandering plaatsvinden en dat kost tijd."
Meldpunt en nulmeting
Afgelopen maand heeft de TU Delft na lang aandringen een meldpunt voor integriteit en sociale veiligheid geopend. Rijkelijk laat, menen de vakbonden. Aan het verzoek om een ‘nulmeting’ is door de universiteit vooralsnog geen gehoor gegeven. De bonden hebben de nulmeting met dit onderzoek nu zelf gedaan.